HPV este contagios? Dar negii genitali?

Intrebare: Am HPV si negi genitali si as dori sa stiu cum i-am obtinut si daca acestia sunt contagiosi. Doctorul meu mi-a spus ca acestia pot fi contactati de la barbati. Este adevarat?

HPV reprezinta papilomavirus uman. Exista mai mult de 100 de tulpini de HPV, iar unele dintre aceste tulpini sunt legate de probleme ale colului uterin, inclusiv cancerul de col uterin. Femeile si barbatii care au anumite tulpini de HPV pot face, de asemenea, si negi genitali, care pot fi cauzati de virus.

HPV se transmite prin contact sexual cu alte persoane. HPV poate fi transmis in timpul sexului oral, sexului vaginal sau anal. HPV poate fi transmis chiar si prin “sex uscat“, atunci cand oamenii isi ating organele genitale impreuna, dar nu au de fapt act sexual.

HPV este extrem de comun si, cu toate ca majoritatea femeilor si barbatilor activi sexual au fost expusi la HPV de la un partener de sex, nu toata lumea care are HPV stie ca este purtator.

De exemplu, cum pentru moment nu avem teste HPV eficiente pentru barbati, multi dintre acestia care sunt purtatori nici nu stiu acest lucru, pana in momentul in care au un simptom mai evident, cum ar fi negii genitali vizibili.

Transmiterea HPV

HPV poate fi transmis altor persoane in timpul contactului sexual. Din cauza acestui risc, persoanele care au HPV sau negi genitali ar trebui sa spuna partenerilor lor sexuali actuali sau potentiali ca au HPV.

Desi prezervativele nu pot proteja in totalitate impotriva HPV, deoarece HPV se transmite prin contact cu pielea, iar prezervativele nu acopera total pielea din zona genitala a unei persoane, folosirea unui prezervativ poate reduce cu siguranta riscul de transmitere.

HPV este o infectie cu transmitere sexuala foarte frecventa (sau ITS). Atat barbatii, cat si femeile, pot contacta HPV si atat barbatii, cat si femeile, pot sa-l transmita partenerilor lor sexuali.

Cu timpul, oamenii care au negi genitali adesea descopera ca au mai putine eruptii. De asemenea, negii, de obicei, nu produc nici un disconfort sau durere. Unii doctori nu recomanda tratarea negilor, deoarece de multe ori dispar de la sine. Alteori, doctorii pot recomanda tratamentul negilor genitali.

Daca sunteti interesat sa aflati mai multe despre optiunile dumneavoastra de tratament, adresati-va medicului pentru mai multe informatii.

Aflati mai multe despre HPV:

Puteti afla mai multe despre HPV si despre negii genitali de la Centrele de Control si Preventie si de pe site-urile de preventie.

Puteti afla mai multe despre bolile cu transmitere sexuala si alte informatii importante de sanatate sexuala citind cartea „Corpurile noastre, noi insine”de Colectivul Cartilor de Sanatate a Femeilor din Boston.

Dr. Debby Herbenick (MPH, Ph.D.) este un pedagog de sanatate sexuala la Institutul Kinsey, director asociat al Centrului pentru Promovarea Sanatatii Sexuale de la Universitatea din Indiana si autorul mai multor carti, inclusiv „Sex usor de facut” si „Pentru ca ma simt bine: Ghidul femeii pentru Placerea Sexuala si Satisfactie”.

 

Add Comment